Puerto Rico: Demonstrasjonene øker presset for at guvernør Rosello trekker seg

I Puerto Rico har det vært protester i ti dager på rad, der det kreves at guvernør Ricardo Roselló går av. Hundretusener har fylt gatene i San Juan og omringet La Fortaleza, guvernørens villa. Gnisten for protestene var et lekket Telegram-chat som avdekket en storskala regjeringskorrupsjon så vel som et avskyelig språk og motbydelige vitser, den avslørte regjeringens fullstendige forakt overfor befolkningen i Puerto Rico.

Protestene nådde en topp onsdag i forrige uke da 500 000 demonstranter okkuperte gatene hele dagen. Rett før midnatt ba politiet publikum om å trekke seg tilbake og minutter senere begynte de å skyte mot dem med gummikuler og tåregass. Denne oppvisningen av aggresjon har imidlertid ikke avskrekket demonstrantene, som fortsetter å komme ut i hopetall: «¡Ricky renuncia!» (Ricky, fratre!), «¡No vamos a parar hasta verle renunciar!» (Vi vil ikke stoppe før vi ser ham fratre!), “¡Si Ricky no se va, le vamos a sacar!” (Hvis Ricky ikke går, vil vi kaste ham ut!). Det er planlagt en landsomfattende demonstrasjon for i dag, av aktivister og fagbevegelsen, for å tvinge fram den forhatte guvernørens avgang.

[For mer bakgrunn om situasjonen i Puerto Rico, les The Bankruptcy of Puerto Rican Capitalism]

Skandalen har avslørt det fulle omfanget av korrupsjonen og neglisjeringene til Rosselló og hans nære medarbeidere. Lekkasjen avslørte samtaler mellom Rosselló, hans statsråder, markedsføringsmogulen Edwin Miranda og Rossellos tidligere kampanjeansvarlige Elías Sánchez, som regelmessig delte privilegert informasjon til entreprenører som bød på offentlige kontrakter for å komme private klienter til gode i bytte mot oppdrag. Sánchez belastet 25 prosent kommisjon for denne informasjonen og har kontroll over alle de største statlige kontraktene (til tross for at han ikke er en del av regjeringen). Rosselló misbrukte også offentlige midler til fordel for sitt politiske parti, New Progressive Party (PNP). Edwin Mirandas selskaper har mottatt 50 millioner dollar fra 22 offentlige etater gjennom direkte kontrakter, og Miranda har også angivelig presset andre selskaper til å gå gjennom ham for å få offentlige kontrakter. Dette er høydepunktene i det dype nivået av korrupsjon og klientellisme hos guvernøren.

For å oppildne folket i Puerto Rico ytterligere, inkluderer de 889 sidene med Telegram-chatter nedsettende, sexistiske, misogynistiske og homofobe vitser som fornærmer journalister og politikere. De spøkte med å skyte borgermesteren i San Juan, Carmen Yulín-Cruz, og enda verre spøkte gruppen om de døde i orkanen Maria (som traff øya i september 2017). Klimaaktivist Amira Odeh var forferdet over at Rosselló hadde «dristet seg til å spøke om livet til de vi mistet, mens han ikke gjorde noe for å sikre vår langsiktige bedring.» Den fullstendige mangelen på respekt for menneskene de er ment å beskytte mot naturkatastrofer vises høyt og tydelig i disse meldingene og har brakt folket ut på gatene i raseri, avsky og opphisset frustrasjon.

I tillegg til chatten, har det også blitt oppdaget at 15,5 millioner dollar av føderale midler bevilget til helse og utdanning ble ulovlig videreført, og utdanningssjef, Julia Keleher – som har lagt ned 432 offentlige skoler de siste to årene – sammen med Ángela Ávila-Marrero – leder for Puerto Rico’s Health Insurance Administration – er arrestert av FBI på grunn av flere tilfeller av hvitvasking og bedrageri.

Disse siste skandalene var ganske enkelt det siste strået for befolkningen i Puerto Rico som ikke bare har lidd av århundrer med korrupsjon, men også flere tiår med harde innstramninger og offentlig gjeld. I 2015 levde 41 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen, da den tidligere guvernøren Luis Fortuño frøs lønninger i offentlig sektor, likviderte ubrukte sykedager og avskjediget 17.000 offentlige ansatte. På toppen av dette økte han prisen på vann, drivstoff og strøm, kuttet helsegoder og pensjoner og hevet pensjonsalderen. Samme år erklærte regjeringen den offentlige gjelden, som utgjorde 72 milliarder dollar, for å være ikke- betalbar. Siden den gang ble Fiscal Oversight and Management Board (FOMB) hentet inn for å «omstrukturere» gjelden, tilsynelatende for å betale den ned. Imidlertid har FOMB i det vesentlige iverksatt innstramninger som ikke har redusert gjelden. I stedet er den nå estimert til 120 milliarder dollar, noe som ytterligere forverrer den økonomiske krisen og situasjonen for folket på øya.

Overfor det økende presset fra protestene uttalte Rosselló opprinnelig på en pressekonferanse at han “ikke hadde begått noen ulovlige handlinger” og insisterte på at han ikke ville trekke seg. Han erklærte at «det er mulig å gjenopprette tilliten [til folket] … og oppnå forsoning.» Imidlertid har massenes press helt klart hatt en innvirkning. Sprekker begynner å vises i regjeringen ettersom Rosselló mangler støtte fra eget parti, og Telegram-chat-skandalen praktisk talt har tømt kabinettet hans via oppsigelser fra dem som er implisert. I går endret Rosselló tonen og erklærte at han trekker seg som leder for regjerende PNP og bekreftet at han ikke vil stille til gjenvalg i 2020.

Dette i seg selv markerer protestens første seier. Det er det første tegnet på at protestbevegelsen påvirker og presser staten til å gi etter for kravene. Demonstranter vet imidlertid at å fjerne Rosselló ikke vil være nok til å ende korrupsjonen eller til og med få minimale økonomiske reformer for å forbedre levekårene som ikke har kommet seg siden ødeleggelsene forårsaket av orkanen Maria. Spørsmålet om hvem som skal erstatte Rosselló frem til neste valg i 2020, skal nå diskuteres bak lukkede dører i PNP. Men demonstrantene vet at et nytt ansikt vil utføre de samme innstramningene som deres ondskapsfulle forgjenger.

Aktivisten Odeh har bedt om en ny regjeringsmodell med «menneskerettigheter og rett til sikkerhet og å bli respektert uten skadelige innstramningstiltak.» Den eneste nye regjeringsmodellen som kan tilfredsstille dette og mye mer er en sosialistisk, basert på arbeidernes demokratiske kontroll over økonomien og en gjennomsiktig administrasjon av staten for å imøtekomme alles behov. Mens kapitalismen ødelegger planeten og gjør orkanene sterkere og hyppigere, fortsetter kapitalistene å ignorere dem. Deres uaktsomhet og fullstendige ignorering av befolkningens velvære, slik Telegram-chaten avslører, setter folks liv i fare. En sosialistisk regjering vil rasjonelt planlegge økonomien for å forberede og forsvare seg mot miljøfarer på en tilstrekkelig måte og sørge for en høyst nødvendig universell helsesektor og utdanning.

Massene som protesterer på gata må eskalere presset på regimet ved å erklære en fullstendig generalstreik inntil Rosselló og hans parti styrtes. Som lærerne i Puerto Rico har vist de siste årene, kan arbeiderklassens makt lamme landet og bringe regjeringen på kne. Utover dette trenger massene en koordinert innsats for å få den regjerende klassen og deres politiske representanter i PNP og Popular Democratic Party (PPD), det andre hovedpartiet renset ut.

En regjering av, og for boricua arbeiderklassen, som kjemper for å implementere et sosialistisk program som kan imøtekomme massenes behov på øya, ville sendt sjokkbølger over hele Karibien og utover. Det ville elektrifisere de millioner Puerto Ricanere som bor på det amerikanske fastlandet som allerede gjennomfører solidaritetsprotester, for ikke å snakke om den organisk tilkoblede arbeiderbevegelsen og den bredere amerikanske arbeiderklassen. Puerto Ricanere er amerikanske statsborgere og skjebnen til øya og fastlandet er flettet sammen – det er ingen løsning innenfor selve øya.

For en generalstreik for å rydde vekk Ricky og hans skurker!

Ingen tillit til PNP eller PPD!

For en sosialistisk arbeiderregjering i Puerto Rico! For et sosialistisk forbund i Karibia som en del av et sosialistisk forbund i Amerika!