Spania: Pensjonister protesterer

I ukesvis har det vært store pensjonistprotester i Spania,  imot regjeringens bestemmelser om å øke pensjonen med knappe 0.25 prosent ( da inflasjonsraten er på 1.6 prosent). Denne stort sett spontane bevegelsen har økt i omfang og nå er andre sektorer bedt om å delta massedemonstrasjoner til lørdag 17. mars.

Den 22. februar ble det holdt flere store demonstrasjoner, med 35 000 i Madrid, 25 000 i Barcelona, 40 000 i Bilbao og  i byer som Valencia, Sevilla, Valladolid og Salamanca har mellom 5 000 og 8 000 vært ute. Demonstrasjonene har til nå vært preget av sinne. I Madrid brøt demonstrantene seg gjennom politilinjene og marsjerte helt opp til parlamentet:

I Bilbao, et episenter for bevegelsen, med navnet «Marea pensionista» (pensjonistfloden),  har det vært holdt massedemonstrasjoner hver mandag .
Slik var demonstrasjonen den 22. februar.

Pensjonistsbevegelsen er bygget opp av aktivister fra grasroten, uten deltagelse fra det offisielle lederskapet i fagforeningene. Store deler av bevegelsen ser på lederskapet som medskyldige i pensjonskrisen. Det har vært pensjonskutt ved flere år, og pensjonsalderen har gått opp fra 64 til 67 år, samtidig som antall opptjeningsår har økt. Under demonstrasjonen i  Bilbao 5. mars ble ledelsen fra fagforeningene CCOO og UGT buet ut:

I en sesjon ved Parlamentet den 14. mars, der pensjonen ble diskutert, inisterte Rajoy på at pensjonen ikke skulle øke med mer enn 0.25 prosent, og brakte med det mer fyr til bålet. Demonstrasjonen 17. mars ser ut til å bli store.

Pensjonister agiterer og forklarer grunnene til protestene rundt i det offentlige. En andel av aktivistene deltok i kampene mot Franco diktaturet i 70-årene, og benytter seg av samme militante metoder som da.

I videoen under, ser vi en gruppe aktivister fra Madrids koordinasjon til forsvar for statspensjonene på Complutense Universitetets spisehall, der de maner studentene til å slutte seg til dem. «Vi vil ikke at dere ser dere nødt til dra fra Spania for å få jobb, de vi vil ha vekk, er den korrupte Rajoy regjeringen!» roper en av dem til stor applaus fra studentene:

Stemningen i Spania endrer seg fort, som vi så under den massive streiken og demonstrasjonene den 8. mars, har nå også en rekke arbeidskonflikter dukket opp til overflaten, inkludert den første 48 timersstreiken som skal holdes ved det største varelageret til Amazon i San Fernando de Henares, den 21. og 22. mars, da 75 prosent av arbeiderne stemte for å gå ut, ved et massemøte.