Venezuela: kontrarevolusjonen øker innsatsen – stopp kuppet!

Den selvutnevnte «Interim Presidenten» i Venezuela Juan Guaido forsøker å utføre et militærkupp, han har kalt «Operasjon Frihet», og som «siste fase» av forsøket på å fjerne Maduro. Han står sammen med Leopoldo Lopez, som ble befridd av en håndfull politifolk og militære fra husarrest tidlig i morges. Det er «ingenting eller alt», som noen har beskrevet kuppforsøket som.

Sammen med en liten militærstyrke forsøkte de å ta La Carlota flybasen i østlige Caracas. Derfra utstedte de en appell for at Venezuelas væpnede styrker skulle forene seg i forsøket på å styrte Maduro-regjeringen. Skudd ble hørt utenfor flybasen, i det som synes å ha vært en skuddutveksling mellom Guaidos tilhengere og soldater lojale til regjeringen.

Det ser ut til at noen mennesker kan ha svart på Guaidos anrop – for øyeblikket er ikke situasjonen helt klar – og ha gått ut på gatene i Caracas og rundt i landet. De siste ubekreftede rapportene tyder på at sivile nå har gått inn på La Carlota militære flybase.

Etter å ha mislyktes tidligere i år, er det klart at høyre opposisjon desperat forsøker å få tilbake initiativet. «Det er nå eller aldri,» rapporteres en av de unge soldatene som støtter Guaido å si.

I mellomtiden har presidenten for den nasjonale konstituerende forsamlingen, Diosdado Cabello, i en tale på stats-tv, oppfordret regjeringens tilhørere og den bolivarianske militsen til å komme ut og forsvare Miraflores-palasset, mens Maduro etter å ha snakket med militære ledere sier at de uttrykte en «total lojalitet til folket, til grunnloven og til fedrelandet.»

Hvorvidt kuppet lykkes eller ikke, vil vi se i de kommende timene. Men den amerikanske imperialismen har allerede uttrykt støtte. Den amerikanske sikkerhetsrådgiveren John Bolton har tweetet «De [væpnede styrkene] må beskytte grunnloven og det venezuelanske folket. Det bør stå sammen med nasjonalforsamlingen og de legitime institusjonene mot ranet av demokratiet. USA står sammen med folket i Venezuela.» Luis Almagro, generalsekretær for Organisasjonen for Amerikanske Stater (OEA), har også publisert et uttrykk for støtte til kuppet på twitter.

Det er klart av disse hendelsene at opposisjonen, støttet av amerikansk imperialisme og alle reaksjonære i hele Amerika, ikke kommer til å gi opp forsøkene på å fjerne den valgte regjeringen i Venezuela. Det viser også at ingen tilnærmelser til opposisjonen kommer til å fjerne dette problemet. Guaidó burde vært arrestert etter hans tidligere kuppforsøk, som vi forklarte da. Opposisjonen, ledet av Guaido og Lopez, håper at den økonomiske krisen som herjer Venezuela, vil gi dem den massestøtten de trenger for å fullføre planene sine. Ingen kompromiss med disse reaksjonære høyreelementene er mulig. Enten fullfører Maduro-regjeringen hva den bolivarianske revolusjonen startet under Chavez – ved å ekspropriere eiendommene til de store selskapene som opererer i Venezuela sammen, med de store landeierne og plassere dem alle under de revolusjonære massenes kontroll – eller så lar de ting være som de er, og dermed forberede seier til kupp-plotterne. Hvis disse menneskene kommer til makten, vil de ødelegge hva som er igjen av reformene gjennomført de siste 20 årene.