Bondekampen i India sprer seg: Nytt intervju med bondeleder

Bønder i India har protestert i flere måneder mot tre nye landbrukslover som er blitt vedtatt i parlamentet. Vi publiserer følgende oppdateringer om denne bevegelsen, som nådde et viktig vendepunkt med de dramatiske hendelsene på Republikkdagen (26. januar), sammen med et intervju med en ledende aktivist i bondebevegelsen.

Statsminister Narendra Modis nye drakoniske jordbrukslover vil rive det siste brødstykket fra bøndenes hender, og millioner av dem over hele India vil ruineres for alltid. Allerede i dag begår tusenvis av bønder selvmord hvert år på grunn av konkurs.

 Bondeprotesten i utkanten av Delhi har pågått i mer enn to måneder nå og har trosset flere angrep fra Delhi-politiet, paramilitære styrker og andre utsendte av Modis regjerende BJP-parti.

Arrangementer 26. januar

Arrangementene 26. januar, republikkens dag, var historisk ved mange aspekter. Hundretusenvis av bønder marsjerte i Delhi for å protestere. Traktorparaden bøndene organiserte besto av mer enn 100.000 traktorer og falt sammen med den tradisjonelle militærparaden som arrangeres for å vise hærens makt.

Traktorparaden var fredelig og tiltrakk støtte fra millioner av mennesker over hele landet og fra hele verden. Men Modi-regimet sendte innleide provokatører for å ondskapsfult ødelegge dette fredelige opptoget og bøndenes protester. Disse agentene til Modi-regimet forkledde seg som bønder og stormet det ikoniske Røde fortet i Delhi der de heiste sikh-flagget, etter å ha tatt ned det indiske flagget. De ønsket å forvandle bøndenes protester mot de nye jordbrukslovene til en kamp mellom hinduister og sikher. Bondelederne var raskt ute til å oppklare dette i uttalelsene sine, som fordømte og avslørte disse provokatørene, som åpenbart var medlemmer av BJP i Punjab.

I etterkant av hendelsene 26. januar trodde Modi-regjeringen at den hadde svekket bøndenes bevegelse og på nytt vis angrep han brutalt protestene på grensen til Delhi med politi og innleide folk. Men dette ble møtt av et tilbakeslag fra hundretusenvis av bønder fra den største staten Uttar Pradesh (UP), som også er rasende på Modi og som hadde startet på en marsj mot Delhi. Nå har UP blitt en annen sterk base for denne bevegelsen etter Punjab og Haryana, selv om støtten til bøndene strømmer inn fra hele landet.

Også kjendiser som Greta Thunberg støtter denne bevegelsen, som nå har fått et stort internasjonalt publikum. Thunbergs tweets om bøndenes bevegelse fikk politiet i Delhi til å anlegge en sak mot henne! Rihanna og amerikanske idrettsutøvere, inkludert NFL-spilleren Juju Smith-Schuster som donerte $ 10 000 «for å gi medisinsk hjelp til bønder i nød i India» har også gitt støtte.

Lederne for alle politiske partier i opposisjonen befinner seg fortsatt langt vekke fra denne bevegelsen og har ikke spilt noen rolle i den enorme mobiliseringen, som er på et historisk nivå. Omfanget av denne kampen gjenspeiler også en misnøye i hele samfunnet, der til og med midtre og relativt konservative lag i avsidesliggende områder går til handling og blir radikalisert under heten av en økonomisk krise og sosialt ubehag.

Intervjuer av unge bønder som gikk mot Delhi, og som ble vist på forskjellige TV-kanaler var en øyeåpner for mange, da denne delen av ungdommen, vanligvis betraktet som tilbakestående, forklarte den ødeleggende økonomiske innvirkningen den nye krisen har på deres liv; og hvorfor de ikke har tillit til noe politisk parti og ønsker å kjempe for sine rettigheter selv. Kvinners rolle dukker også opp som en nøkkelfaktor, ettersom tusenvis beveger seg mot Delhi og skjeller ut mennene sine for å være feige dersom de prøver å forlate protestene.

Intervju med en bondeleder: «vi kjemper mot kapitalismen!»

Det går mot et stort vendepunkt i indisk politikk. De kommunistiske partiene og fagforeningslederne kunne ha spilt en viktig rolle i dette ved å kalle på en ubestemt generalstreik og mobilisere millioner mot arbeidslovene som er pålagt av Modi, og hans reaksjonære politikk mot arbeiderklassen. Men deres kriminelle taushet blir notert av bøndene, og også arbeidere. I denne situasjonen forklarer følgende intervju med Datar Singh, president for Kirti Kisan Union, situasjonen på bakken og oppgavene for bondelederne i den kommende perioden. Datar Singh var også en del av delegasjonen av bondeledere som hadde 11 samtalerunder med Modi-regjeringen, men til ingen nytte. I dette intervjuet, fra utkanten av Delhi, appellerer han også til verdens arbeidere om å støtte indiske bønder i deres kamp mot Modi-regimet og hans brutale angrep.