Til minne om Hans-Gerd Öfinger (juni 1955 – mars 2021)

Jeg har akkurat fått den triste nyheten om min gamle venn Hans-Gerd Öfinger sin død. Det var et stort sjokk, og det siste jeg forventet. For bare et par uker siden sendte jeg ham en e-post, da jeg fikk vite at både han og hans datter Rosa hadde blitt syk med covid-19. Han skrev tilbake for å fortelle oss at han var på bedringens vei, og at han var utålmodig i å kunne gjenoppta sitt revolusjonære arbeid.

Så skrev han: 

“Hei Alan, 

Takk for at du tenkte på oss og for hilsenen og ønskene om god bedring og dine oppmuntrende ord. Den positive testen for covid-19 kom som et sjokk for oss alle på slutten av en vanskelig vinter. […]

Nå må vi samle kreftene for å bekjempe viruset. Etter at vi har kommet oss, kommer vi tilbake med full styrke for å bygge organisasjonen.

Jeg vil lese [dokumentet om] verdensperspektivet nøye og gleder meg til neste IEC-møte online. Jeg tror vi lengter etter dagen da vi endelig kan møtes igjen i Torino, Bardonecchia eller et annet sted.»

Dessverre vil vi ikke møtes noested nå. Kamerat Hans-Gerd er ikke lenger blant oss, og han har etterlatt et tomrom som er vanskelig å fylle.

Hva jeg forstår fra den korte meldingen fra kona hans og kamerat Maria Clara, var omstendighetene rundt hans død virkelig tragiske. Han så ut til å komme seg (som han skrev i brevet sitt) og den siste testen var negativ. Men det viste seg å være en falsk daggry.

Han fikk høyere feber og pustevansker før han gikk bort fredag ​​morgen. Hans død var enda mer sjokkerende fordi den kom så uventet. Det er et forferdelig slag for Maria Clara og Rosa, så vel som for alle medlemmer av internasjonalen. 

Jeg møtte Hans-Gerd for første gang på 1970-tallet, en periode med internasjonal klassekamp, ​​da han ble med i det daværende CWI – den gamle internasjonale grunnlagt og inspirert av Ted Grant, den enestående teoretikeren og revolusjonære lederen. 

Dette var i 1974, da Hans, som fremdeles bare var en tenåring, begynte å jobbe med å bygge den tyske seksjonen av internasjonalen. 

Jeg vet at Ted Grant hadde en kraftig og varig innvirkning på den unge Hans-Gerd – og at dette var et veiledende lys for ham gjennom hele livet hans. I likhet med Ted Grant var Hans-Gerd alltid viet til teori. Han hadde et veldig skarpt sinn og en stor kunnskap innen marxistisk teori. Jeg er helt sikker på at dette var det som næret ham og hjalp ham gjennom de vanskeligste øyeblikkene. 

Som menneske fant jeg ham alltid veldig omtenksom, åpen og vennlig. Han hadde alltid en vits på lager. En av hans favorittvitser var å plage oss på internasjonale møter med sin egen spesielle gjengivelse av den gamle tyske sangen Oh Du Lieber Augustin, hvor han modig kompenserte med gusto for det han manglet i musikalsk utdannelse.

Når splittelsen i Militant fant sted i 1992, vaklet ikke Hans-Gerd et eneste øyeblikk. Han valgte umiddelbart den samme siden som Ted Grant, selv om det betydde at han befant seg i mindretall. Bare feiginger og opportunister gjemmer seg bak flertallet.

Den gamle Engels skrev: «Marx og jeg var alltid i mindretall, og vi var stolte over å være i mindretall.» I likhet med dem var Hans aldri redd for å være i mindretall og kjempe for ideene han trodde på.

Deretter spilte Hans en veldig viktig rolle i å bygge den internasjonale marxistiske tendensen. Det betydde hardt arbeid under veldig ugunstige forhold. De fleste av de gamle kadrene i den tyske seksjonen ble demoralisert av intriger fra det byråkratiske Taaffe-regimet. De dro allerede før splittelsen.

Men sammen med sin livslange venn og partner Maria Clara, kamerat Christoph og noen få andre, fortsatte Hans-Gerd arbeidet med resolutt besluttsomhet. 

Denne jernharde viljen var en av hovedkvalitetene til denne kameraten. Noen ganger kan det virke som ren stahet. Men denne staheten er et nødvendig egenskap for enhver revolusjonær. Det er den som gjør oss i stand til å komme videre, til tross for alle vanskeligheter og hindringer. 

Og det var det Hans-Gerd gjorde. Han holdt fortet og holdt flagget høyt i det våte og tørre. Det var dette, husker jeg, at Ted alltid pleide å si når han sa farvel til en venn: «Hold flagget høyt.»

Og kamerat Hans-Gerd gjorde dette til siste slutt.

Det er takket være ham at IMT i dag har en blomstrende tysk seksjon som består av en ny generasjon av unge revolusjonære klassekrigere. Vi er fast overbevist om at de vil fortsette kampen som Hans-Gerd startet for så mange år siden, og at inspirasjonen han ga vil hjelpe dem med å føre kampen til en slutt.

Det er mange andre ting jeg vil si om denne bemerkelsesverdige mannen. Men jeg overlater de siste ordene til et dikt med en kraftig slutt som satt fast i minnet mitt i løpet av skoleårene. Men jeg kunne aldri finne den eller huske hvem som hadde skrevet den før Hans-Gerd en dag fortalte meg at han endelig hadde slått det opp. Jeg trodde alltid at diktet het «Die Fechter» (fekteren), men jeg tok feil. Diktet er skrevet av den store tyske dikteren Joseph F. von Eichendorff og kalles «Trost», som betyr komfort. Det ender med disse ordene:

Im Walde da liegt verfallen

Der alten Helden Haus,

Doch aus den Thoren und Hallen

Bricht jährlich der Frühling aus.

Und wo immer müde Fechter

Sinken im muthigen Strauß,

Es kommen frische Geschlechter

Und fechten es ehrlich aus.

In the forest there lies a-fallen

The home of the heroes of old,

But from its old gates and halls

Each year the spring comes as foretold.

And whenever two fencers fall sinking

At the end of their strength and their might,

There will always come new generations

Who will fight to the end the good fight.

Våre varmeste hilsner, kjærlighet og solidaritet til Maria Clara og Rosa. De bør vite at hvert medlem av internasjonalen er ved din side under denne tragedien.